Owoce to produkty delikatne, mogące łatwo ulec uszkodzeniu. Co więcej, trudno przez długi czas zachować ich świeżość i przydatność do spożycia. Jedną z naturalnych metod ich długiego przechowywania przy jednoczesnym zachowaniu dobroczynnych właściwości odżywczych, smaku, a nawet zapachu i barwy, jest suszenie tychże produktów.
Proces suszenia
Suszenie polega na odciągnięcie całej wody i wilgoci z danego produktu. W przypadku owoców nie wszystkie metody się do tego nadają. Eksperci potwierdzają, że najlepiej sprawdza się suszarnia przemysłowa do owoców, której działanie polega na suszeniu sublimacyjnym. To inaczej liofilizacja – ta polega na uprzednim zamrożeniu produktu, a następnie zdjęciu warstwy lodu. Dzięki temu zachowane zostają wszystkie wartości odżywcze owoców, takie jak witaminy i minerałów. Do tego nie zmienia się kolor, zapach ani smak takiego wyrobu.
Ciekawostką jest również fakt, że liofilizacja stosowana jest coraz częściej jako suszarnia do owoców ekologiczna – w czasach, w których ogromną uwagę skupia się na jakości produktów spożywczych, ale też ochronie środowiska w procesie ich hodowania i dostosowania do spożycia przez ostatecznych konsumentów, wydaje się tylko kwestią czasu, że większość suszarni komorowych, w których do suszenia wykorzystuje się między innymi energię elektryczną bądź gaz zostanie zastąpiona właśnie urządzeniami do suszenia sublimacyjnego.
Należy też podkreślić, że współczesne przedsiębiorstwa dążą do optymalnej wydajności produkcji. Właśnie dlatego nie każda suszarnia owoców sprawdzi się, patrząc na duże ilości produkcyjne możliwe do osiągnięcia w krótkim czasie. Na pewno nieodpowiednie będą suszarnie komorowe niewykorzystujące żadnego dodatkowego źródła ciepła, ponieważ proces suszenia, chociaż w pełni naturalny jest zbyt długi. Źle sprawdzą się również suszarnie z nagrzewem gazowym albo elektrycznym, ponieważ te mogą niszczyć finalny produkt.
Priorytetem jest dostosowanie rodzaju suszarni nie tylko do produktu, w tym przypadku owoców, ale również intensywności finalnej produkcji. Liczy się również jakość oferowanych wyrobów, a ta dzisiaj musi być jak najlepsza, by móc wygrać z konkurencją walkę o lojalnego konsumenta. Same suszone owoce są podstawą tradycyjnej kuchni polskiej, nie ma więc wątpliwości, że popyt na ten produkt będzie stały. Przedsiębiorstwa produkcyjne muszą jednak stawiać na innowacje, dzięki którym ich działalność może przynosić jeszcze lepsze efekty.